Een paar jaar geleden speelde ik een voorstelling op de kinderboekenweek.
Nu we binnen moeten zitten is dit misschien nog best een leuk recept.
Amerikaanse pannenkoek met colasmaak priksensatie.
Zoals zoveel traditionele gerechten zijn er heel veel verschillende recepten voor hetzelfde gerecht. Ik zou daarom niet te veel op de hoeveelheden letten. Een beetje gevoel is noodzakelijk voor koken.
- 150 g bloem
- 1 ei
- 2dl karnemelk
- grote theelepel natrium bicarbonaat. (ook bekend als bak soda. Of gebruik bakpoeder)
- zout
- Cola essence (is optioneel)
- Knettersuiker (zakjes uit de snoepwinkel)
- Witte suiker
Voorbereiding
Om de pannenkoeken extra luchtig te maken gebruik je een oude truc: scheid de eieren, en klop het eiwit apart stijf! maakt het extra fluffy! De eigelen mix je met de bloem, melk zout en bakpoeder tot een stevige massa, en dan schep je het eiwit erdoorheen. (dit doe ik niet in de voorstelling maar kan het nog beter maken)
Bereidingswijze
- Mix de (droge delen) bloem en natrium bicarbonaat door elkaar.
- Meng de karnemelk samen met de ei (als je eiwit los geklopt hebt deze pas na stap drie door roeren) en de cola essence.
- Giet de melk en bloem(mix) door elkaar. Het gaat al een beetje reageren.
Roer een beetje olie in de pan en giet er vervolgens een grote schep van de mix bij.
Hou het vuur redelijk laag en laat daar op de pannenkoek gaar worden (dat duurt veel langer dan bij een Nederlandse pannenkoek)
De pannenkoek is al dikker dan normaal. maar waarschijnlijk ook kleiner.
Als de pannenkoek gaar is draai je hem even om zodat de andere kant ook bruin wordt.
Strooi een mix van gewone suiker en knettersuiker (deel 2:1) over de pannenkoek.
Tip:
Probeer het ook maar eens met yoghurt. Dan word de pannenkoek nog dikker.
Eet smakkelijk.