Exclusief interview met Iwan Dam, oktober 20, 2012

‘ Cooking for Love ‘ is een smakelijke en voor Dongen en Brabant unieke cabaretvoorstelling

Dongen, 20 oktober 2012. Iwan Dam is heel toegankelijk. We zeiden dat al eerder in een artikel in deze krant .Op vrijdag 9 november treedt deze zingende ,pratende en scherpe cabareteske kok op in de Cammeleur .Deze voorstelling mag in veel opzichten uniek worden genoemd. Uit bovenstaande eigenlijk al waarom en daarom ,maar bovendien geeft Iwan Dam enkel in Dongen als enige plaatst in Brabant zijn recepten prijs. Onlangs had deze krant een exclusief interview met Dam. Een open leuk en openhartig gesprek is het zeker geworden. Voordat u in de Cammeleur zijn voor Dongen en Brabant one and only theatershow ‘ Cooking for Love ‘ gaat bekijken, kunt u in deze krant nader met deze man kennis maken.

“De programmeur van het theater in Dongen heeft mijn voorstelling gezien en vertelde dat ze er de dag erna nog met een glimlach aan terug dacht ”

Dat zegt de breedlachende theaterman op de vraag waarom met name Dongen is uitgekozen voor een enige voorstelling van zijn programma in Brabant
“Zij wilde mij de kans geven om de voorstelling meer te spelen en de mensen in Dongen de kans geven om deze Lekker voorstelling te komen bekijken “ Aldus Iwan Dam “Dat Dongen ‘voorlopig’ de enige plaats is waar ik speel in Brabant is niet direct een keuze. Ik heb weliswaar veel ervaring in het spelen in theaters. maar ik ben geen bekende Nederlander. ”

Met dat Bekende Nederlander valt het overigens wel mee; Iwan Dam speelde al in grote musicals , improvisatie cabaret en kleine kinder- theatervoorstellingen en bovendien kent heel Nederland deze man al ‘baas’ in een reclamespot van ‘cup a soup ‘ .

Iwan Dam : “Het is op het ogenblik moeilijk om een voorstelling ergens gespeeld te krijgen. Dat is niet iets waar ik alleen last van heb ook grote namen hebben een terugloop in bezoekers aantallen. Hoewel mensen die naar het theater zijn geweest eigenlijk altijd vinden dat ze dat veel vaker zouden moeten doen. Want theater inspireert, ontroert, doet je lachen, huilen en haalt je even uit de werkelijkheid en/of zet je in het leven.

Dongen is weliswaar een ‘groot ‘dorp ,maar wat verwacht u zal de zaal vol zitten op 9 november ?

Ik hoop natuurlijk dat de zaal vol gaat zijn. Niet alleen voor mij maar zeker voor het theater. Daar zijn mensen zo hard aan het werk om elke avond weer in dienst van het publiek iets moois ervan te maken.
Voor mijn eigen voorstelling verwacht ik dat de zaal minstens meer dan de helft vol zit. 60% dus. Meer zou echt geweldig zijn. “

Iwan is ondanks zijn bekendheid een bescheiden man want als ik zeg dat de kans groot is de zaal vol zal zitten, komt er een glimlach op zijn gezicht . “Natuurlijk helpen publicaties erbij. Ik heb al het een en ander op het facebook gezet van de Cammeleur. En dit artikel zal uiteindelijk iedereen doen overtuigen voor een unieke voorstelling te kiezen. Want dat is het wel. Er bestaat nog geen voorstelling als deze…”

Hoe bent u er toe gekomen om naast uw werk als trainer e d dit theaterprogramma te gaan doen ? 

Deze vraag begrijp ik niet zo goed. Ik ben geen trainer. Ik geef soms mensen les in theatermaken of de technieken daarvan. Stem, zang en presentaties. Verder ben ik in hart en nieren een theatermaker.”

U speelt bij voorkeur in kleine theaters wordt gezegd

Als acteur en zanger speel ik vaak voor andere producenten in verschillende stukken. Dat varieert van minder dan 10 keer spelen tot 250 keer (musicals). En improvisatie voorstelling die iedere keer weer anders is. Het leukste zijn de voorstellingen in kleine theaters. Daar is het allemaal nog echt. De mensen zitten dicht op je. Dat geeft een unieke sfeer. En na afloop komen de mensen makkelijk naar je toe. Dat vind ik heel fijn. Ik houd van mensen en nog meer van contact met mensen Nu met mijn eigen voorstelling hoop ik natuurlijk zo veel mogelijk te spelen. Dit seizoen speel ik deze voorstelling 20 maal en hopen op meer voor volgend jaar. “

Wie doet de afwas na de voorstelling ?

Ha ha,.. er zijn voor de Cammeleur plannen om na de voorstelling een nazit te houden. Compleet met zangeres, drankje erbij. Beetje naborrelen in (mijn) keuken zeg maar. Jammer genoeg moet ik nog wel heel veel afwassen en rommel opruimen….”

Bent u kok van beroep of is deze activiteit uitgegroeid vanuit een hobby?

Mijn moeder kan niet koken. Nog steeds niet. Toen ik op tien jarige leeftijd op tweede kerstdag een vriendje op bezoek had die opschepte dat ze de dag ervoor zo lekker gegeten hadden en dat ze die avond een diner hadden met wel 8 gangen hoopte ik dat mijn moeder zich ook uitgesloofd had. Ik wist toen nog niet eens wat een gang was. Die avond -volgens mijn moeder is de waarheid een beetje anders- hadden we allemaal opgewarmde kliekjes. Met heel veel spruitjes. Ik ben toen heel boos de hond uit gaan laten en heb geroepen ‘ Volgens jaar kook ik’! “.En zo is het begonnen ..? “Of dat nou meteen het jaar erop is geweest weet ik niet maar ik wist toen wel al dat koken mijn ding was. Ik ben uiteindelijk acteur geworden maar het koken heeft me altijd bezig gehouden. Op de academie voor kleinkunst had ik al een voorstelling waar ik kookte op toneel. Na drie jaar musicals wilde ik weer een eigen programma maken. Ik bedacht me dat er met het koken op toneel nog een nieuw toneeltaal te ontdekken was. Zo ben ik gaan zoeken en uitproberen”.

U bracht de kookkunst ook in de praktijk ?
“Het is dus uitgegroeid vanuit een hobby met zo nu en dan baantjes in restaurants . Wel heb ik me laten coachen door een echte docent aan de Haagse hogeschool voor horeca “ .

Wat doet u als duizendpoot besluiten zo veel hooi op uw vork te nemen?

“Dat vraag ik me zelf ook vaak af als ik weer groenten aan het schoonmaken ben terwijl ik eigenlijk zou moeten inzingen. Boodschappen doen, eten klaarmaken (ik wil namelijk dat alles te eten is … en ook nog lekker gevonden wordt) en daarna nog de afwas. “

Dat is nog al wat. Hier in Dongen zegt men wel eens ‘Praten en breien tegelijk ‘ raakt u nooit de concentratie zoek op het toneel ?

“…. tijdens de voorstelling moet ik een dubbele concentratie hebben. De tekst vertellen (spelen) en de pannen in de gaten houden. Dat is niet makkelijk hoewel het elkaar soms ook juist kan aanvullen. De reden dat ik het doe is dat ik geloof dat het echt een nieuwe vorm is. Dat maakt het uniek. Je ziet wel vaker toneelstukken waar in gekookt wordt. Of een kookworkshop waar ook een leuk verhaal verteld wordt. Maar dit is een integratie van beide. Zoals een gitarist zijn gitaar bespeeld zo bespeel ik de keuken. Het is natuurlijk een kik als het allemaal bij elkaar komt.Daarbij ik ben best een druk baasje op toneel. Dit houdt me rustig. ” .

Iwan Dam is behalve een ‘theater beest en Bourgondiër ook een levensgenieter getuige zijn opmerking op het einde van ons gesprek : “Ik sprak ooit een drummer die vertelde dat de leukste meisjes altijd met de trompettist wegliepen omdat hij nog zijn spullen aan het inladen was terwijl de trompettist zijn koffertje dichtdoet en naar de bar kan lopen. Dus ik sta niet alleen in deze….” Iwan wil ook nog wel kwijt dat hij nu bezig is met een voorstelling voor kinderen te maken. Over de kook! heet het.