Salade niçoise

 
Ingrediënten
 
Moot verse tonijn (pas op dat je wel echt duurzame tonijn koopt)
Olijfolie
200 g sperziebonen
150 g gekookte aardappelen
1 vinaigrette (citroensap + mosterd + olie + zout—- gemixt)
1 Kropsla (Gewassen in stukken gescheurd)
1 grote hardgekookt ei (in vieren)
Handje trostomaten (in partjes)
2 ansjovissen (in olie uitgelekt)
8 zwarte olijven
Zout
Peper
Basilicum voor garnering
Brood
 
Bereidingswijze

Verhit grillpan
Bestrijk de moot tonijn met olie en grill ze ong. 2 minuten maar zorg dat ze niet te gaar worden. (de tonijn moet van binnen nog rood zijn)
Bestrijk de andere kant en keer de moten tonijn. Weer ong. 2 minuten.
Kook de bonen en aardappelen (beet)gaar. Giet ze af en doe ze meteen in een grote kom waarbij de vinaigrette over word geschonken. Schep door elkaar en laat afkoelen.
Bekleed een schaal met slablaadjes. Schep de bonen en aardappelen met een schuimspaan in een bergje in het midden van de schaal. Laat het teveel aan dressing in de kom.
Breek de moten tonijn in grote snippers en schik ze over de bonen.
Schik de hardgekookte eieren en de tomaten rond de salade. Schik de ansjovisfilets op de salade en strooi dan de olijven en het basilicum erover. Druppel over het geheel de achtergebleven dressing en geef er veel
knapperig brood bij.

En witte wijn.